Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

День пам’яті жертв Голокосту: що варто знати

27 січня у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Фото: STYLER. Колаж: Pro Владу

Історія Дня пам'яті жертв Голокосту

Фото: STYLER. Колаж: Pro Владу

У 2005 році Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію щодо затвердження Дня пам’яті жертв Голокосту. В цей день вшановується пам’ять національних меншин, проти яких здійснювали геноцид німецькі окупанти.

Розповідаємо про День пам’яті жертв Голокосту.

Історія

Голокост – це систематичне переслідування та масове знищення євреїв та інших соціальних груп, яке здійснювалося німецькими нацистами та їхніми союзниками під час Другої світової війни. Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, що становить приблизно третину всього єврейського населення світу.

Крім євреїв, нацисти також вбили близько чверті всіх ромів світу, приблизно 10% поляків, приблизно 3 мільйони радянських (включаючи українських) військовополонених, тисячі душевнохворих і непрацездатних.

Нацисти також розшукували та розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб. Зараз тут знаходиться Меморіальний комплекс, присвячений пам'яті жертв Голокосту.

За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 6 мільйонів цивільних осіб (українців та представників інших етносів), з яких близько 900 тисяч були євреями.

Важливість дати

27 січня 1945 року в історії людства відбулася подія, яка змінила його назавжди. У цей день солдати 1-го Українського фронту Радянської Армії визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

Цей день став символом перемоги над нацизмом і водночас нагадуванням про страшні злочини, які були скоєні в роки Другої світової війни.

У таборі Аушвіц-Біркенау загинуло від 1,5 до 2,2 мільйона людей, у тому числі 1,1 мільйона євреїв. Ці цифри просто неможливо уявити. Це означає, що щодня в таборі вбивали близько 6 тисяч людей.

Голокост, як називають масове знищення євреїв під час Другої світової війни, був жахливою трагедією. Він став результатом ненависті, фанатизму та расизму, які панували в нацистському режимі.

"Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження", – сказано в резолюції ООН № 60/7.

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Цей день є нагадуванням про необхідність боротися проти всіх форм дискримінації та нетерпимості.

Нагадаємо, як в Україні святкують День Сухопутних військ. Також ми писали про міжнародний День волонтера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.