Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Фонд гарантування вкладів приєднався до марафону сумнівних тендерів – на що витратили мільйони

Знайдено організацію, яка купує авто, ноутбуки та послуги PR в соц. мережах за значні кошти

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Владу

На Prozorro з'явився черговий скандальний тендер

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Соціальні мережі переповнені інформацією про різні корумповані схеми та незаконні закупівлі. Незважаючи на війну в Україні, таких випадків, на жаль, не стає менше. Так, нещодавно стало відомо, що керівництво Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) витрачає значні кошти на послуги з піару в інтернеті та на телебаченні, при тому, що у їхніх соціальних мережах досі майже немає "лайків" та переглядів.

Про це повідомляє видання UBR.

Керівництво Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) систематично закуповує послуги PR та просування в соцмережах Facebook, Instagram і YouTube від одного і того ж виконавця. Весною 2023 року ФОП "Петренко Іван Миколайович" виграв два тендери на просування матеріалів ФГВФО в соцмережах на загальну суму 775 тис. гривень, з метою забезпечити від 50 до 150 нових передплатників у цих соцмережах та кілька десятків тисяч охоплення повідомлень.

Цікаво відзначити, що ролики ФГВФО на YouTube мають від кількох десятків до сотень переглядів за кілька місяців, а на Facebook їх "лайкають" в середньому всього п'ять співробітників Фонду. Зазначимо, що керівництво Фонду також виділило 2,27 млн гривень на просування інформаційних відеоматеріалів на телебаченні.

Не тільки PR

Крім того, у вересні 2022 року, керівництво ФГВФО купило електромобіль Hyundai IONIQ 5 через тендер за 2,388 млн гривень (близько $64 тисячі), хоча ціна базової версії такого авто на сьогодні приблизно $50 тисяч.

Слід зазначити, що на сторінці тендеру було вказано про звернення до Державної аудиторської служби щодо корупційних ризиків та недоцільності цієї закупівлі під час війни, однак Держаудитом це звернення було проігнороване.

Додатково, наприкінці минулого року керівництво Фонду придбало 200 ноутбуків за суму 5,8 мільйонів гривень. Це означає, що середньою вартістю одного ноутбука було трохи більше 24 тисяч гривень.

"Основні гроші розкрадаються на так званих послугах з підтримки програмного забезпечення фонду, зокрема пов'язаних з бухгалтеріями, аудитом, IT та супутніми послугами. На десятки тендерів на обслуговування та підтримку кожної з різних програм, оновлення ПЗ та низки бухгалтерських послуг ФГВФО витрачає мільйони гривень. Вартість послуг, за даними відкритих джерел, часто завищена в 3-5 та більше разів від ринкової", – йдеться у матеріалі.

Куди в Одесі хочуть витратити десятки мільйонів гривень

Нещодавно в системі державних закупівель Prozorro було опубліковано тендер, згідно з яким Управління дорожнього господарства Одеської міської ради планувало виділити 42 мільйони гривень на проведення ремонтних робіт на двох вулицях міста.

Мова йде про капітальний ремонт на вулиці Пересипській та вулиці Професора Каришковського (вони знаходяться на ділянках Балтської дороги). Проведення аукціону заплановано на 22 вересня, а переможець тендеру буде зобов'язаний виконати всі необхідні роботи до 31 грудня 2024-го року.

Раніше ми писали про те, що одна з областей України оголосила тендер на 200 мільйонів гривень. Також повідомляли, що Кабмін змінив правила публічних закупівель.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.