Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вступ України до ЄС: Кулеба розповів, коли відбудуться переговори

Нещодавно Єврокомісія оцінила можливості вступу України до Європейського Союзу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Кулеба розповів, коли відбудуться переговори з ЄС

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Переговори щодо українського членства відбудуться вже на початку наступного року. Однак точна дата ще не відома.

Про це розповів очільник МЗС Дмитро Кулеба в етері телемарафону "Єдині новини".

Кулеба зауважив, що "переговори навряд почнуться на Різдво", оскільки в Європі прийнято від 20 грудня святкувати і йти у відпустку.

З його слів, Київ розраховує на переговори вже на початку 2024 року в широкому розумінні. Проте, ймовірно, це буде не у січні.

Крім цього, до березня Європейська комісія представить ще один звіт про виконання Україною тих побажань, які вимагають у ЄС.

"Тому це орієнтир, але й натяк з боку самої Європейської комісії", — резюмував Дмитро Кулеба.

Угорщина виступила проти членства України в ЄС й пропонує альтернативу

Раніше ми писали, що уряд Угорщини накинувся з критикою на ідею негайного вступу України до Європейського союзу.

Влада сусідньої країни закликала ЄС не розпочинати переговори про членство через невиконання Києвом умов для вступу. Натомість Угорщина запропонувала інший варіант розвитку подій.

"Ми солідарні з Україною, ми завжди засуджували російську агресію, надавали серйозну фінансову та гуманітарну підтримку, але це не змінює того факту, що Україна не виконує умов, необхідних для переговорів з ЄС, і не виконувала їх навіть раніше, ще до війни. Чи то йдеться про обіцянки, пов’язані з національністю, чи Копенгагенські критерії, чи стан корупції", – заявив голова адміністрації угорського прем’єра Віктора Орбана Гергей Гуяш.

Крім цього, голова адміністрації назвав Україну "тотально корумпованою" країною, яка "не дозріла до членства в союзі".

Як альтернативу він запропонував Україні "привілейоване партнерство" з ЄС. А також зауважив, що Євросоюз має створити нову стратегію щодо України.

Єврокомісія оцінила готовність України до вступу у ЄС

Раніше ми писали, що після одержання статусу кандидата на вступ в Європейський Союз Україна має виконати сім пунктів для членства.

Про це стало відомо зі звіту щодо України – внутрішнього документа Єврокомісії.

Тож виконаними Єврокомісія вважає такі умови:

  • впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії;
  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя й створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору;
  • реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Однак європейські експерти надали рекомендації для виконання трьох не менш важливих аспектів:

  • боротьба з корупцією. Єврокомісія очікує призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та директора НАБУ;
  • обмеження надмірного впливу олігархів. Україні потрібно схвалити закон про лобіювання відповідно до європейських стандартів;
  • доопрацювання реформи законодавства щодо нацменшин.

Станом на зараз, Україна дотримується більш ніж половини критеріїв, перед якими державу ставила Єврокомісія. Втім, вітчизняному уряду ще є над чим працювати.

Натомість Голова Євроради Шарль Мішель закликав Україну бути готовою до вступу в Євросоюз до 2030 року.

Нагадаємо, чому Україна судитиметься з недавніми партнерами з Євросоюзу. Також повідомляли, як ЄС хоче розправитися з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.