Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Скандали, революції та шлях до ЄС – що відомо про попередників Зеленського

Наразі пост президента України займає Володимир Зеленський, якого українці обрали ще в 2019-му році, однак, до нього в країні було ще 5 президентів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Попередники президента Зеленського

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

За 32 роки незалежності в країні змінилося 6 президентів, при цьому, лише одного разу очільник держави відбув два терміни. Зараз цей пост займає Володимир Зеленський, однак, до нього країну очолювали ще 5 відомих політиків, кожен з яких запам'ятався громадянам своїми вчинками.

Ми зібрали для вас головну інформацію про всіх президентів України.

Леонід Кравчук (1991-1994)

Першим президентом України в 1991-му році став Леонід Макарович Кравчук. На своїй посаді він відбув доволі невеликий термін, однак, це не завадило йому прийняти багато важливих рішень. Зокрема, під час президентства Кравчука відбулося:

  • запровадження Національного гербу;
  • запровадження Гімну;
  • запровадження прапору;
  • сформувалися Збройні сили України;
  • визнання незалежності 171 країною світу.

Крім того, в 1993-му році Кравчук підписав Масандрівські угоди, що стосуються розміщення на території України ядерної зброї та Чорноморського флоту;

Леонід Кучма (1994-2005)

Другим президентом України в 1994-му році став Леонід Кучма. За час його президентства в країні відбулося декілька важливих змін.

Під час президентства Леоніда Кучми Україна вперше розпочала "шлях до Європи", адже саме тоді з'явилися перші плани та ідеї щодо можливого членства України в НАТО. Також знаковою стала фраза Кучми, що "України – не Росія", а також що Україна йде "в Європу разом з Росією".

Додамо, що Кучма також був пов'язаний з декількома скандалами, зокрема, сюди варто віднести і загадкову смерть журналіста Георгія Гонгадзе.

Віктор Ющенко (2005-2010)

Третім президентом України в 2005-му році став Віктор Андрійович Ющенко. Першочергово слід зазначити, що його перебування на посту запам'яталося напруженою передвиборчою кампанією та "Помаранчевою революцією".

Також каденція Ющенка запам'яталася політичною кризою в 2008-му році, розпуском Верховної Ради в 2007-му році, а також конфліктами з Юлією Тимошенко.

Віктор Янукович (2010-2014)

Четвертим президентом України було обрано уродженця Донецької області Віктора Януковича. За нього у другому турі президентських виборів проголосувало 48,95% українців.

Каденція Віктора Януковича всім українцям запам'яталася наближенням до Росії, відмовою від шляху до Європейського Союзу та початком Революції гідності, під час якої більш ніж сотня українців загинули у протистояннях з "Беркутом". Водночас, сам президент-втікач покинув Україну та перебрався до Росії. Звідти Янукович зробив декілька заяв.

Петро Порошенко (2014-2019)

П'ятим президентом України було обрано уродженця Болграда Одеської області Петра Олексійовича Порошенка. Його президентство в першу чергу запам'яталося напруженою ситуацією на сході країни та проведенням антитерористичної операції на Донбасі.

Також, якщо брати до уваги важливі події, то тут слід зазначити, що підписання томосу, завдяки якому Православна церква України отримала автокефалію. Крім цього, при президентові Порошенко між нашою державою та Євросоюзом було встановлено безвізовий режим, завдяки якому українці можуть з легкістю перетинати державний кордон з країнами ЄС.

Також слід згадати, що тимчасово обов'язки президента України в 2014-му році виконував голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, коли можуть ухвалити рішення щодо початку переговорів між Україною та ЄС. Також ми розповідали, які стандарти НАТО запровадила наша держава.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.