Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Коли Україна зможе вступити до Євросоюзу — прогноз Кабміну

Віце-прем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина каже, що для виконання "домашнього завдання" потрібно близько двох років

Фото: сайт ВР, Facebook Стефанішиної. Колаж: Pro Владу

Стефанішина назвала строки вступу до ЄС

Фото: сайт ВР, Facebook Стефанішиної. Колаж: Pro Владу

Україна вже протягом тривалого часу прагне вступити до Євросоюзу та виконує умови необхідні для цього. В уряді дали новий прогноз щодо цієї важливої для нас події.

Про це розповіла віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами, Україна буде спроможна виконати всі умови, поставлені Союзом, за два роки після початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

"Я теж завжди говорила два роки. Але у своєму розумінні, я мала на увазі два роки після початку перемовин. Я бачу, що Україні реально за два роки виконати свою домашню роботу", – додала вона.

Також віцепрем’єрка уточнила, що підготовку до перемовин Україна розпочне 15 грудня.

"Хочу звернути увагу, що цей звіт стосується не лише семи критеріїв, політичних аспектів та містить рекомендацію про розширення, але і містить 150 сторінок оцінки нас як держави з точки зору функціонування нас, як інституції, економіки, готовності до членства в ЄС. На основі цього документу буде формуватися переговорна рамка з обох сторін", – сказала вона.

Крім того, Стефанішина зазначила, що Україна вже відходить "від історії із сімома рекомендаціями".

"Ми рухаємося далі в напрямку початку підготовки до перемовин. Ми розглядаємо чотири додаткові критерії, які визначила Європейська комісія як такі, що Україна вже зобовʼязалася реалізувати, але не факт, що ця рекомендація буде підтверджена на Європейській Раді в грудні", – додала Стефанішина.

Також чиновниця уточнила, що на основі звіту Єврокомісії буде побудовано національну програму підготовки до вступу в Євросоюз. Однак, вона щороку оновлюватиметься (з урахуванням досягнутого прогресу перемовин та їхньої динаміки).

У Єврокомісії відзначили успіхи України

Як ми розповідали раніше, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн наголосила, що Україна робить !"швидкий прогрес" у реформах на шляху до вступу в блок.

Вона запевнила також, що Україна має всі шанси на те, щоб стати членом Євросоюзу швидше.

"Якщо вони збережуть цей темп, а я бачу, що вони абсолютно мотивовані — це буде вирішальний момент", — зазначила голова ЄК.

Але, представниця ЄС відмовилась називати конктретні терміни вступу України до ЄС, вона тільки запевнила, що "це точно відбудеться". Також вона додала, що зараз на ЄС чиниться серйозний тиск з метою прискорення вступу України до блоку. Проте в цьому питанні дуже важливу роль відіграє війна та заявки інших країн-кандидатів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що країни-члени ЄС мають побоювання щодо вступу України. Також ми повідомляли про вимоги, які повинна виконати наша держава на шляху до членства в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.