Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Держбюжет-2024 розкрив інтригу: чи будуть вибори в Україні наступного року

Кабінет міністрів затвердив державний бюджет на наступний рік та погодив фінансування ЦВК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

В держбюджеті не передбачені кошти на вибори

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

У 2024 році вибори проводитися не будуть. У державному бюджеті, який Кабінет міністрів затвердив 15 вересня, не передбачено коштів для цього.

Про таке повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Він зауважив, що вибори не передбачені держбюджетом на 2024 рік.

"Все, інтрига знята: видатки на вибори в наступному році не передбачені. Коли у 2019 році були вибори, бюджет ЦВК складав 4 млрд грн", – пояснив нардеп.

ЦВК розраховувала вартість виборів на 2024 рік

У серпні стало відомо, що Центральна виборча комісія отримала лист від Міністерства фінансів з проханням надати розрахунки вартості проведення президентських та парламентських виборів. Втім у міністерстві пояснили, що ця інформація стала потрібною для того, щоб зробити прогноз на середньострокову перспективу.

"Міністерство фінансів під час підготовки проєкту державного бюджету складає прогноз показників бюджету на середньострокову перспективу, а саме на 2025 – 2026 роки", – йшлося в повідомленні.

Оскільки на проведення виборів потрібні значні кошти, ЦВК попросили розрахувати вартість. Натомість Центральна виборча комісія назвала таку орієнтовну вартість проведення виборів (якби вони відбувалися у 2024 році):

  • вибори президента України – 5 418,3 мільйона гривень;
  • вибори народних депутатів – 3 745,8 мільйона гривень.

В Конституції України передбачено, що президентські вибори, а також вибори до Верховної Ради повинні проводитися раз на п'ять років. Востаннє вибори були у 2019 році. Відповідно, наступного разу вони мали б відбутися у 2024-му: навесні – президентські, а восени – парламентські. Та через воєнний стан в Україні це питання поки відклали.

Чому проводити вибори під час війни небезпечно

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов вважає, що проведення виборів під час воєнного стану може призвести до дестабілізації в країні, яка обов'язково зіграє на користь агресора.

Він зауважив, що вибори – це змагання між політичними силами. А дискусії між ними під час війни може використати російська агентура. До того ж проведення виборів не може бути повноцінним, адже значна частина українських територій перебуває в тимчасовій окупації росіян.

Раніше ми писали про те, що депутат-зрадник від "Слуги народу" виграв вибори на ТОТ. Також ми розповідали, як в ЄС відреагували на вибори на окупованих територіях України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.