Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Від кількох місяців до дев’яти років: хто з чиновників найдовше був при владі

За 10 років, з 2014 по 2024 рік, в Україні відбулося 401 зміна керівника в 83 державних установах

Фото: Facebook/ Олексій Резніков, Юрій Луценко. Колаж: Pro Владу

Хто з чиновників найдовше був при владі

Фото: Facebook/ Олексій Резніков, Юрій Луценко. Колаж: Pro Владу

З 2014 року найбільше змін керівництва відбулося в Державному космічному агентстві та Державному агентстві розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм (по 12 разів). Серед силових та антикорупційних органів найчастіше змінювалися керівники Офісу Генерального прокурора (10 разів), Служби безпеки України (7 разів) та Міністерства внутрішніх справ (3 рази).

Про це стало відомо з дослідження аналітиків R&D центру та юридичного департаменту YouControl.

Зміни очільників у виконавчій владі

Час перебування на посаді керівника у виконавчій владі варіюється в середньому від 9 місяців до 9 років. Найдовший термін на посаді – понад 9 років – у голови Державної служби фінансового моніторингу Ігоря Черкаського. Він незмінно очолює це відомство з 2014 року. Також незмінними залишаються керівники Державної служби якості освіти, Міністерства цифрової трансформації, Державного агентства розвитку туризму та Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Ці установи були створені в період з 2018 по 2020 рік.

До високопосадовців з найдовшим середнім терміном на посаді, більше ніж 5 років, входить Адміністрація Державної прикордонної служби. Найдовше, понад 11 років, на цій посаді перебував Микола Литвин (2003-2014 роки). Він є рідним братом голови Народної партії України та колишнього голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Найбільше змін керівників відбулося в Державному космічному агентстві та Державному агентстві розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм – по 12 разів. Ще в 6 відомствах відбулося по 10 змін: в Офісі Генпрокурора, Фонді держмайна, Держагентстві з управління зоною відчуження, Мінекономіки, Міністерстві охорони здоров'я України та Державній екологічній інспекції.

Зміни в антикорупційних органах

Найчастіше зміни відбувалися в Офісі Генерального прокурора України. За 10 років Генпрокурора змінювали 10 разів. Найдовше на посаді перебував Юрій Луценко (40 місяців). Його звільнили з посади через зловживання службовим становищем.

Керівники САП змінювалися 3 рази. Найдовше на посаді перебував Назар Холодницький (4 роки 7 місяців). Його звільнили через потенційну участь у хабарництві.

Міністра оборони змінювали 7 разів. Найдовше на посаді перебували Олексій Резніков та Андрій Таран (по 22 місяці).

Секретаря РНБО змінювали 4 рази. Найдовше на посаді перебував Олександр Турчинов (53 місяці).

Зміни очільників у силових структурах

Найменше змін керівництва відбулося у:

  • МВС;
  • ДМС;
  • НАБУ;
  • БЕБ;
  • САП.

В кожному з цих відомств керівників змінювали лише тричі за 10 років.

Найбільший термін на посаді міністра внутрішніх справ за весь час незалежності України пропрацював Арсен Аваков. Він очолював МВС з 2014 по 2021 рік, тобто понад 7 років. За цей час Авакова критикували за неналежне розслідування гучних справ, зокрема, справи про вбивство Катерини Гандзюк. Також його звинувачували у впливі на розслідування справи проти свого сина, який фігурував у справі про фінансові махінації при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

Найбільше часу на посаді керівника Державної міграційної служби провів Максим Соколюк. Він очолював відомство з 2015 по 2021 рік, тобто 70 місяців. Його звільнили після того, як колишньому заступнику голови ДМС повідомили про підозру у заволодінні понад 88 мільйонами гривень при реконструкції адміністративної будівлі ДМС у Києві.

Перший і найтриваліший директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник очолював відомство з 2015 по 2022 рік, тобто 7 років. Після звільнення з НАБУ він був призначений на посаду заступника голови Національного агентства з питань запобігання корупції. Після Ситника НАБУ очолювали Гізо Углава та Семен Кривонос.

Раніше ми писали, що NYT на фоні відставки Резнікова назвала найголовніший виклик для Зеленського. Також ми зазначали, скільки заробляють Шмигаль та інші міністри в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.