Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Про конфлікти, ситуацію на фронті та членство в ЄС – головні заяви Зеленського за 2023 рік

Президент України Володимир Зеленський часто робив гучні заяви, що стосуються війни, вступу в Європейський союз та інших подій

Колаж: Дар'я Давиденко/Pro Владу

Головні заяви Зеленського за рік

Колаж: Дар'я Давиденко/Pro Владу

Володимир Зеленський у 2023-му році неодноразово коментував російські ракетні удари, ситуацію на фронті, а також інші військові та політичні події. Зокрема, багато важливих слів він сказав під час нещодавньої пресконференції.

Ми зібрали для вас найважливіші заяви президента України Володимира Зеленського у 2023-му році.

Зміст:
1.Про ситуацію на фронті
2.Зеленський про мобілізацію
3.Конфлікт з Польщею
4.Конфлікт між Зеленським та Залужним
5.Про початок переговорів щодо вступу до ЄС
6.Зустріч з Байденом

Про ситуацію на фронті

Під час пресконференції, яка відбулася 19 грудня 2023-го року, президент України Володимир Зеленський висловився стосовно ситуації на фронті.

Глава держави заявив, що Росії за рік не вдалося досягти жодної із поставлених цілей водночас через недостатню кількість амуніції контрнаступ ЗСУ було також ускладнено.

"Якщо ми не втратимо нашу стійкість, ми завершимо війну раніше. Якщо не втратимо наш дух, можна жити зі скепсисом, але можна і країну "про...", вибачте. А я до цього не готовий. І я знаю, що таких, як я, багато – мільйони. Не готові ми віддати нашу країну. Не готові. З першого дня і до останнього так і буде", – Зеленський про можливе закінчення війни у 2024-му році.

Президент додав, що стратегія щодо питання повернення до кордонів 1991-го року в жодному разі не може бути змінена.

Зеленський про мобілізацію

Українські військові запропонували президенту мобілізувати до війська близько 500 тисяч людей. У відповідь на це, Зеленський зазначив, що для такої мобілізації також потрібно знайти "демобілізаційні процеси", а сам призов такої кількості осіб може коштувати близько 500 мільярдів гривень.

Також серед важливих заяв президента варто відзначити:

  • Зеленський не буде підписувати закон про мобілізацію жінок у випадку ухвалення документа Верховною Радою;
  • президент готовий розглянути питання призову чоловіків, віком до 27 років (однак, за наявності аргументів).

Зазначимо, що наразі в Україні призивають чоловіків, які мають статус військовозобов'язаних.

Конфлікт з Польщею

У 2023-му році між Україною та Польщею відносини стали особливо напруженими. Все через зерновий конфлікт та блокаду на кордоні. Цю ситуацію також неодноразово коментував президент України.

"Я ще раз підкреслюю, я вдячний вашому народові. Але ви зрозумійте мене, я не ганчірка якась, я захищаю інтереси своєї держави під час війни, і я сказав: просто дайте нам вивезти. Нам не дали вивезти, і це було неправильно. Просто неправильно", – заявив Зеленський.

Також президент додав, що це були дії польських політиків, які в результаті програли вибори.

Конфлікт між Зеленським та Залужним

Декілька тижнів тому в Мережі вперше почали з'являтися чутки про те, що між головнокомандувачем Збройних сил України та президентом не надто хороші відносини.

Під час пресконференції глава держави також дав коментар з цього приводу, назвавши відносини із Залужним "робочими".

"Робочі у мене стосунки із Залужним, він має відповідати за результат на полі бою як головком разом із Генштабом. Є багато питань. Є також командувач Таврії. Це складне питання, наступ. Щось було, чогось не вистачає. Це дуже складна історія", – сказав глава держави.

Лідер додав, що Україні потрібен не конфлікт, а результат на фронті.

Про початок переговорів щодо вступу до ЄС

В грудні 2023-го року Європейська Рада прийняла рішення про початок переговорів щодо вступу в ЄС України та Молдови. Президент назвав цю подію "перемогою, яка мотивує, надихає та зміцнює".

"Є рішення про відкриття переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Я дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку. Вітаю і всю Молдову, і тебе, Має, особисто. Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу", – заявив він.

Рішення щодо початку переговорів в соцмережі X опублікував голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Зустріч з Байденом

12 грудня президент України прибув до столиці Сполучених Штатів – Вашингтона. Там він виступив у Конгресі та зустрівся з президентом країни Джо Байденом.

Під час зустрічі Зеленський подякував союзникам за підтримку, а також зазначив, що з часом наша країна стає менш залежною від допомоги партнерів.

"І демократи, і республіканці запевнили нас у повній підтримці. Вже ж подивимось. До цього ми завжди вірили у підтримку нашого стратегічного партнера – Сполучених Штатів. І будемо бажати, що так воно все і продовжиться, і Україна не залишиться наодинці проти такого автократичного терориста як Російська Федерація", – сказав президент на пресконференції

Слід додати, за цей рік Зеленський зустрівся з великою кількістю світових політиків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Зеленський назвав цілі на 2024-й рік. Також ми повідомляли, що президент озвучив новий план щодо мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.