Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Дві квартири та бізнес у Херсоні: що вказав у декларації голова НБУ Пишний

Голова НБУ Пишний нещодавно оприлюднив декларації про доходи за 2022 та 2023 роки, в них ЗМІ знайшли декілька цікавих пунктів

Фото: АрміяInform, Facebook/Андрій Пишний. Колаж: Pro Війну

Голова НБУ Пишний вніс до декларації херсонський бізнес

Фото: АрміяInform, Facebook/Андрій Пишний. Колаж: Pro Війну

Голова Національного банку України Андрій Пишний і колишній керівник "Укроборонпрому" Роман Романов є діловими партнерами. Вони мають спільний бізнес у Херсоні.

Про це свідчать дані щорічних електронних декларацій Пишного.

Згідно з декларацією глави НБУ, його дружина Людмила Пишна володіє 24,97% у ТОВ "Планета РС Київ". Це підприємство зареєстроване в Херсоні та належить ТОВ "Планета РС" та киянкам Балнур Байзаковій та Людмилі Романовій.

"Планета РС" на 50% належить Людмилі Романовій, дружині Романа Романова. А ще на 50% – херсонцю Ігорю Старцеву.

Балнур Байзакова може бути пов'язана із соратником Петра Порошенка Олегом Гладковським. На неї оформлені частки в низці компаній у Полтаві та Херсоні, де раніше співвласником був Гладковський.

Цікаво, що співвласницею херсонського бізнесу дружина Пишного стала в вересні 2020 року. На початку жовтня того ж року наглядова рада державного Ощадбанку ухвалила рішення про припинення повноважень Пишного.

Роман Романов у 2014-2018 роках за часів президентства Петра Порошенка очолював держконцерн "Укроборонпром". Станом на 2023 рік Романов проживав у США і займався там бізнесом.

Андрій Пишний приблизно в ті ж роки, з 2014 до 2020, був головою правління АТ Ощадбанк. 7 жовтня 2022 року Верховна Рада призначила Андрія Пишного головою Національного банку.

У біографіях Пишного і Романова є і момент, що їх об'єднує. У 2010 році Пишний у партії "Фронт змін" очолював комітет партійного контролю, а Роман Романов – Херсонську обласну організацію партії та був депутатом облради.

Як змінились доходи родини президента

Раніше ми писали, що доходи родини президента України Володимира Зеленського впали втричі за 2022 рік, порівняно з 2021-м. З 10,8 млн грн до 3,7 млн грн.

Основна причина падіння доходів — тимчасове припинення договорів оренди нерухомості в Україні через повномасштабну війну Росії. У 2021 році доходи від оренди становили 5,4 млн грн, а у 2022-му — лише 1,3 млн грн.

Також зменшилися доходи від заробітної плати та відсотків банківських вкладів. Залишок грошових коштів родини президента на кінець 2022 року також скоротився майже на 1,8 млн грн.

Водночас інших змін у 2021 та 2022 роках щодо доходів, рухомого та нерухомого майна в родині президента не відбулося.

Нагадаємо, сім'я "Юзіка" отримала право на користування квартирою за кордоном. Також ми писали, що Денис Шмигаль оприлюднив декларацію про доходи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.