Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Зеленський підписав закон про держбюджет на 2024 рік: що відомо

Сьогодні президент України ухвалив закон про державний бюджет на наступний рік

Фото: Pexels, Facebook/Офіс президента. Колаж: Pro Війну

Що відомо про держбюджет на наступний рік

Фото: Pexels, Facebook/Офіс президента. Колаж: Pro Війну

Оскільки в Україні триватиме загальна мобілізація та воєнний стан, велика частина коштів піде на оборону та безпеку. Варто зауважити, що видатки з бюджету збільшаться, в порівнянні з минулим роком.

Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради.

У відповідному документі зазначається, що

  • доходи бюджету становитимуть 1 трлн 768 млрд гривень;
  • видатки складуть 3 трлн 355 млрд грн;
  • дефіцит становитиме 1 трлн 571,5 млрд гривень.

Проте, дефіцит, що утвориться в бюджеті, уряд планує перекривати коштами, які нададуть Україні союзники.

"Зовнішні запозичення зменшили на на 103,5 млрд грн (з 42,9 до 41 млрд доларів), щоб погодити з МВФ. Перекрили шляхом збільшення внутрішніх запозичень на 81,4 млрд грн", – зауважив народний депутат Ярослав Железняк.

У 2024 році Україна витратить на:

  • оборону і безпеку –1,69 трлн грн;
  • соціальний захист – 470 млрд грн;
  • підтримку ветеранів – 15 млрд грн;
  • медицину – 201 млрд грн;
  • освіту – 69 млрд грн.

Згідно з прогнозами, у 2024 році ВВП України становитиме 4,6%. Інфляція в Україні в 2024 році становитиме 9,7%. Середньорічний курс в 2024 році, за прогнозами уряду, становитиме 40,7 гривні за долар.

Що буде з зарплатами та пенсіями українців

Раніше ми писали, що за даними Міністерства фінансів України, середня зарплата в Україні у 2024 році становитиме 21 809 гривень. Це на 8,5% більше, ніж у 2023 році.

Уряд також не відмовився від підвищення мінімальної зарплати. З 1 січня 2024 року вона зросте до 7 100 гривень, а з 1 липня – до 8 000 гривень.

Поряд з цим, підвищиться і прожитковий мінімум, від якого залежать аліменти, пенсії, окремі соціальні виплати, субсидії. У 2024 році він становитиме 2 920 гривень.

Крім того, Кабінет міністрів планує провести загальну індексацію пенсійних виплат вже 1 березня 2024 року. Виплати будуть підвищуватися за новими правилами, які враховують пенсійні бали. Це дасть змогу збалансувати пенсії тих, хто уже тривалий час перебуває на заслуженому відпочинку, з виплатами громадян, які лише нещодавно стали пенсіонерами.

Таким чином, українці можуть розраховувати на підвищення рівня своїх доходів у 2024 році.

Що зміниться в податковій системі наступного року

Раніше міністр фінансів України Сергій Марченко запевнив, що у податковій системі наступного року не відбудеться жодних серйозних змін. Це пов’язано з тим, що будь-які зміни можуть порушити стабільність податкової системи, а це є небажаним варіантом для України, зважаючи на війну.

Він також зазначив, що майже усі видатки уряд хоче забезпечувати завдяки фінансовій допомозі від міжнародних партнерів. Це дозволить уникнути необхідності в підвищенні податків, які можуть негативно позначитися на бізнесі та громадянах.

Раніше ми розповідали, що зміниться для ВПО найближчим часом. Також ми писали, як Україні вдасться уникнути економічної кризи після перемоги у війні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.