Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Сума вражає! Скільки грошей з бюджету йде на фінансування політичних партій в Україні

Дану систему запровадили в країні для того, аби зменшити вплив олігархів на політичну систему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні виділяли гроші на фінансування партій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі більшість грошей з державного бюджету йде на захист та оборону нашої країни. Однак гроші також виділяють й на фінансування партій. Щороку сума змінюється і залежить від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та від розміру мінімальної заробітної плати.

Ми вирішили дізнатися про те, чи фінансують наразі в Україні політичні партії та яку суму вони отримують.

В Україні державне фінансування партій запровадили для того, щоб зменшити вплив олігархів на політичну систему. Реформа відбулася у 2015-2016 роках. За ці кошти партії мали б:

  • системно працювати;

  • розвивати місцеві осередки;

  • підвищувати рівень взаємодії з виборцями;

  • проводити різноманітні дослідження;

  • підвищувати якість законотворчої діяльності.

Виходить, що на це у 2023 році на фінансування партій мали б виділити 960 млн гривень. Про це свідчать дані руху ЧЕСНО. Але переданий Кабміном і підтриманий Верховною Радою в першому читанні проєкт держбюджету передбачав значно меншу суму, а саме 366 млн гривень.

Скільки все-таки отримають грошей політичні партії України

Між першим і другим читаннями депутати подали близько півтора десятка правок. Вони пропонували взагалі не виділяти коштів на фінансування партій чи перенаправити їх на інші статті видатків.

Утім в остаточній редакції врахували спільну поправку представників "Слуги народу", "Батьківщини" та "Європейської солідарності". Останні запропонували збільшити обсяг державного фінансування до 885 млн гривень.

З цим рішенням погодились і виходить, що на фінансування партій у 2023 році передбачено 885,6 млн гривень, що суттєво вище, ніж у початковій версії держбюджету, але на 8% менше, ніж могло б бути, якби під час розрахунку обсягів фінансування чітко дотримувалися формули, закладеної в законі "Про політичні партії в Україні".

Як Зеленський змінив політику Заходу

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, що Володимиру Зеленському вдалося переконати Європу в тому, що її майбутнє пов'язане з Україною. Це важливо, адже до повномасштабного вторгнення ніхто з європейських лідерів у це не вірив.

Після цього завдяки комунікативним навичкам, Зеленському вдалося переконати Європу в тому, що партнерство з Росією – це помилка.

У виданні Politico, яке визнало Зеленського найвпливовішою людиною, відмітили його ефективне використання президенства України соціальних мереж, традиційних ЗМІ й таких культурних інституцій як Ґреммі та Каннський кінофестиваль. Завдяки цьому йому вдалося переконати лідерів думок, що його боротьба – це також і їхня боротьба.

Видання запевняє, що саме завдяки цьому Зеленському вдалося переконати Європу робити те, що йому потрібно. За їхніми словами, президенту України навіть вдалося зрушити з мертвої точки питання щодо вступу країни до Євросоюзу.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, як США опинилися на межі першого в історії країни дефолту. Також ми писали, як загроза дефолту впливає на ціну нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.