Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Скандальні закупівлі: на що в Україні витрачають мільйони

Розповідаємо про найскандальніші закупівлі, які відбулися в Україні за останній час

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Найскандальніші держзакупки за останній час

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

За останні декілька місяців громадяни України висловили не одну порцію невдоволення через скандальні державні закупівлі. Деякі з них виглядають зовсім незрозумілими.

Ми зібрали для вас підбірку найскандальніших тендерів за останній час.

Що відомо про найскандальніші закупівлі

За останні місця в Україні було проведено дуже багато тендерів, тому всіх їх описати не можливо. Проте, серед них були деякі закупівлі, читаючи про які у громадян виникало безліч питань. Сюди можна віднести:

Тендер на закупівлю 306 шкіряних барабанів за 891 тисячу гривень

Цей тендер був оголошений Дніпропетровською РДА міста Київ. Його суть полягала в тому, що місцева влада планувала закупити 306 шкіряних барабанів (вартість одного від 1900 грн до 3900 грн) для шкільних укриттів, задля психологічного розвантаження дітей.

Тендер на ремонт мосту за 529 млн гривень

Ще один тендер, що був опублікований в системі держзакупівель Prozorro полягає в тому, що компанія ГК "Автострада", яка вже раніше виграла схожий тендер та не виконала роботу знову здобула перемогу в ньому. Таким чином, виділені кошти (529 мільйонів) на ремонт мосту через річку Случ знову підуть до ГК "Автострада".

Тендер на реставрацію Одеського театра юного глядача

Одеська обласна адміністрація оголосила тендер на проведення реставрації в місцевому театрі юного глядача. На це було виділено 31 мільйон гривень, проте, в план реставрації входить лише відновлення фасаду та покрівлі.

Тендер на зйомку серіалу за 31 млн гривень

В останні дні серпня на Prozorro з'явився черговий тендер, який викликав невдоволення у громадян. Замовником виступила "Мультимедійна платформа іномовлення України", а сама суть полягала в тому, що виділені кошти (31 мільйон гривень) повинні піти на написання сценарію та його адаптацію для серіалу "Вглиб кролячої нори".

Тендер на зйомку серіалу за 14,5 млн гривень

Черговий тендер на проведення знімальних робіт та технологічного супроводу було закладено між компанією "Мультимедійна платформа іномовлення України" та "МАМАС ПРОДАКШН". Його вартість склала 14,5 млн гривень, а сама компаніями зобов'язалась виконати роботу до кінця 2023-го року.

Тендер на закупівлю термометру за 384 млн гривень

Максимально дивний тендер організував Кременчуцький заклад дошкільної освіти №63. Там вирішили придбати кухонний термометр довжиною 19,5 см в одному екземплярі. Підрядником став місцевий підприємець Андрій Чорноіван, який погодився надати необхідний товар за нескромну суму в 384 млн гривень. Зазначимо, що справжня вартість такого термометру в Україні стартує від 150 гривень.

Тендер за участі брата помічниці Тищенко

Суть цього тендеру полягає в тому, що Національна поліція України вирішила закупити захищені камери Ricoh WG-80 на суму в 6 мільйонів гривень. Підрядником виступив бізнесмен Загинай, який є братом помічниці Тищенка Юлїї Загинай. Зазначимо, що справжня вартість камер в 2,5 разів менша, ніж зазначено у договорі.

Також, окрім цих тендерів в Україні було проведено ще безліч інших тендерів, однак в списку присутні ті, які які викликали найбільше невдоволення у громадян.

Які тендери відбулись в серпні

Зазначимо, що в серпні 2023-го року в Україні відбулось багато тендерів на великі суми, зокрема:

  • 996 млн гривень – на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області;
  • 810 млн гривень – на купівлю газу для Укрзалізниці;
  • 689 млн гривень – на продукти харчування для ЗСУ від Міноборони;
  • 670 млн гривень – на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Вінницькій області;
  • 605 млн гривень – на капітальний ремонт багатоквартирного житлового будинку в Ірпені від Київської обласної державної адміністрації;
  • 604 млн гривень – знову на продукти харчування для ЗСУ;
  • 418 млн гривень – на технічне переоснащення програмно-технічного комплексу Ovation для філій ПрАТ "Укргідроенерго";
  • 285 млн гривень – на утримання автомобільних доріг Калуського району Івано-Франківської області;

До слова, в контексті цих тендерів достатньо багато українців цікавились питанням, чому так багато ремонтів доріг влада вирішила провести саме в кінці літа.

Нагадаємо, раніше ми писали про тендер Укрзалізниці на 80 мільйонів гривень. Також ми повідомляли про те, які закупки проводить Енергоатом для окупованої ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.