Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Державний бюджет вже розписано: на що підуть гроші у 2024 році

Розповідаємо, які категорії витрат вже затвердили у проєкті державного бюджету на наступний рік

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Владу

Завершити підготовку державного бюджету мають до 15 вересня

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Владу

В Україні проєкт державного бюджету на 2024 рік знаходиться на фінальній стадії розробки, при цьому туди вже внесені пріоритетні категорії витрат. Кабмін має завершити підготовку цього проєкту до 15 вересня, після чого його буде передано на голосування у першому читанні до ВР. А вже після допрацювання Рада має ухвалити проєкт державного бюджету у другому читанні.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів.

На що виділятимуться кошти з державного бюджету

Оборона та безпека

За словами прем'єр-міністра, пріоритетом витрат в Україні зараз є сектор безпеки й оборони. Кошти направлятимуться на закупівлю важливих речей для нашої армії, а саме:

  • техніки;
  • зброї;
  • дронів;
  • ракет;
  • снарядів тощо.

Зарплати та виплати

До проєкту бюджету на наступний рік також внесли заробітні плати для лікарів, вчителів та соціальні виплати. Як пояснив Денис Шмигаль, у 2024 році уряд планує зробити двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати.

"Також закладаємо до бюджету індексацію пенсій, будуть фінансуватися субсидії, допомога ВПО та інші виплати", – каже прем'єр-міністр.

Відновлення України

На наступний рік також планують виділити кошти на відновлення нашої країни. Йдеться як про завершення розпочатих робіт, так і про започаткування нових.

Денис Шмигаль наголосив, що російська армія й надалі намагатиметься атакувати цивільну та енергетичну інфраструктуру, тому швидке відновлення залишиться актуальним питанням.

Мільйонні тендери в Україні

Раніше ми писали, що останнім часом українців обурюють тендери, на які потрібно виділяти мільйони гривень з місцевих бюджетів. Таку реакцію у населення викликає насамперед розуміння, що кошти підуть не на оборону та безпеку країни.

Нещодавно на майданчику Prozorro з'явився тендер, де замовники пропонують витратити 14,5 мільйонів гривень на написання/адаптацію сценаріїв для зйомок серіалу.

Ця угода набула скандального розголосу, адже одразу Державна аудиторська служба України отримала кілька скарг від українців із приводу доцільності використання державних коштів на вказані потреби під час війни.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що військком разом зі спільницею на Харківщині викрали з бюджету приголомшливу суму та на що в Україні готові витратити з бюджету 38 млн гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.