Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вибори під час війни можливі? Чому влада не хоче їх проводити

Розповідаємо, що думає експерт стосовно можливого проведення виборів під час військового стану

Фото: Руслан Бортнік/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Бортнік про вибори

Фото: Руслан Бортнік/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Владу

Тема виборів під час війни стає все більш актуальною. Про неї говорять не лише в Україні, а й у всьому світі. Експерт розповів, чи є можливим організація виборчого процесу під час воєнного стану.

Про це Інформатору розповів політолог та політичний експерт Руслан Бортнік.

Вирішення технічних проблем

Так, за словами Руслана Бортніка, проведення виборів у стані війни — це не так складно, як може здаватися на перший погляд. Він вважає, що забезпечити голосування всіх громадян можна через додаток "Дія". Також Бортнік думає, що деякі виборці, наприклад, військовослужбовці можуть також голосувати поштою або ж можливо виникне ще якась альтернативна в голосуванні, але він впевнений, що всі технічні проблеми можна вирішити

"Виборчий процес можна розтягнути на тиждень – зробити не один день голосування, а декілька. Як це роблять деякі великі територіально країни. На території України сьогодні багато іноземців. Думаю, що багато з них погодилися б взяти участь в якості спостерігачів на парламентських чи президентських виборах", – каже Руслан Бортнік.

Також політолог додав, що зараз в Україні знаходиться достатньо велика кількість громадян інших країн, які залюбки могли б стати спостерігачами під час проведення самих виборів.

Чого побоюється влада

Проте, на думку директора Українського інституту політики головна причина, по якій вибори в нашій державі відтерміновуються — це побоювання влади. Зокрема, Бортнік заявив, що проведення виборів – це в першу чергу наявність вільних медіа, які матимуть доступ до ефіру. Також він додав, що в такому випадку можуть бути вільні збори, мітинги та демонстрації, а вони ні в якому разі не потрібні владі. Крім того, експерт зазначив, що не слід виключати і активну діяльність опозиції.

"Крім того, гостро будуть стояти питання безпеки – що хтось під час цих політичних активностей може постраждати. Що якийсь мітинг чи збори громадян може бути обстріляні російською федерацією. Авжеж, питання безпеки – це важливий фактор. Але технічно він цілком вирішуваний", - зазначив він.

Також Руслан Бортнік зазначив, що під час Другої світової війни в деяких західних країнах все ж таки проходили вибори. Крім того, в 2014, 2015, 2019 та 2020-му році навіть в Україні були вибори під час війни.

Скільки б коштували вибори в Україні в 2024-му році

Раніше ми писали про те, що 15 серпня 2023-го року на сайті Центральної виборчої комісії з'явилася постанова, в якій була вказана приблизна вартість проведення виборів в Україні в наступному році.

Згідно з їхніми даними, з державного бюджету потрібно виділити такі кошти:

  • 653 млн грн на проведення виборів до місцевих рад, а також на вибори голів до місцевих, міських та селищних рад;
  • 3,7 млрд грн на проведення виборів до Верховної Ради України;
  • 5,4 млрд грн на проведення виборів президента України;

Загальна сума — 9,5 млрд гривень.

Також зазначимо, що остаточна сума все ж таки може змінитися, адже вона залежатиме від шкоди, яку може завдати агресор.

Раніше ми писали про те, які труднощі можуть виникнути під час проведення виборів. Також ми повідомляли, яку заяву зробив Олексій Данілов щодо проведення виборів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.