Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вибори під час війни: чи можливо їх провести в Україні

Розповідаємо, що думає заступник голови Верховної Ради про можливе проведення виборів

Фото: УНІАН

Вибори в Україні

Фото: УНІАН

Численні дискусії навколо можливого проведення виборів в Україні тривають вже довгий час. Частина експертів заявляє, що вони в дійсності потрібні, навіть під час війни. Інші ж вважають, що наразі їх проводити не можна. Натомість, у Верховній Раді також притримуються думки, що вибори відбудуться лише після війни.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Вибори під час війни

Олександр Корнієнко вважає, що оскільки зараз йде повномасштабна війна проти Росії, провести вибори належним чином не вийде, однак, це можна буде зробити потім.

"Прямо зараз їх провести неможливо, зараз діє воєнний стан. Обговорення післявоєнних виборів не означає, що завтра треба проводити вибори. Але обговорювати це треба. І знаходити шляхи якісного волевиявлення в повоєнний час", – розповідає заступник голови ВР.

Також він зазначив, що вже зараз потрібно активно обговорювати проведення можливих виборів з представниками інших країн. Крім того, він зазначив, що сам процес організації виборів під час війни буде доволі складним. Це пов'язано з тим, що на їхнє проведення треба буде виділити доволі багато ресурсів. Також потрібно буде попрацювати і над організацією виборчого процесу.

Чому влада не хоче проводити вибори

Раніше ми писали про те, що політолог та політичний експерт Руслан Бортнік розповів про те, що зараз в Україні цілком можливо провести вибори. Зокрема, він зазначає, що це не так складно як здається, адже доволі велика кількість проблем вирішується. Так, експерт вважає, що для того, щоб всі громадяни змогли проголосувати за свого кандидата можна використати додаток "Дія"

Крім того, на думку політолога, деякі громадяни можуть проголосувати по пошті або ж за допомогою ще якогось альтернативного способу, однак, всі технічні питання, за словами Бортніка – вирішуються.

"Виборчий процес можна розтягнути на тиждень – зробити не один день голосування, а декілька. Як це роблять деякі великі територіально країни. На території України сьогодні багато іноземців. Думаю, що багато з них погодилися б взяти участь в якості спостерігачів на парламентських чи президентських виборах", – розповідає політичний експерт.

Також в цьому контексті Бортнік додав, що наразі в Україні перебуває доволі велика кількість громадян інших країн, які без жодних проблем могли б стати спостерігачами на виборах.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки могли б коштувати вибори в Україні в 2024-му році. Також ми повідомляли, з якими труднощами доведеться зіткнутися під час організації та проведення виборів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.