Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Річниця Будапештського меморандуму: чим обернувся для України "дипломатичний реверанс"

5 грудня – річниця Будапештського меморандуму, в рамках якого України віддала своє озброєння в обмін на "захист" від інших держав

Фото: Unsplash, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Владу

Річниця Будапештського меморандуму

Фото: Unsplash, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Владу

Рівно 29 років тому в столиці Угорщини – місті Будапешт було підписано меморандум, в рамках якого наша держава відмовилася від ядерної зброї. Натомість інші країни, які є учасниками меморандуму, мали гарантувати безпеку нашій державі.

Розповідаємо про передумови та наслідки Будапештського меморандуму.

Передумови

Після того, як Радянський Союз розпався на більш ніж десяток держав, Україна отримала доволі велику кількість озброєння. Примітно, що серед цієї зброї також був один з найбільших у світі ядерних арсеналів.

Відомо, що спочатку наша держава хотіла зберігати ядерне озброєння, однак країни, що входять до НАТО, чинили достатньо серйозний тиск на Україну, заявляючи про те, що таку зброю необхідно знищити, адже вона несе небезпеку для всього світу.

Тому, 5 грудня 1994-го року три країни підписали меморандум. Зокрема:

  • Сполучені Штати Америки;
  • Велика Британія;
  • Росія.

Документ гарантував безпеку з боку ядерних держав в обмін на відмову від ядерного озброєння, якого тоді в України було доволі багато.

Тому Україна погодилася ліквідувати своє ядерне озброєння, натомість США, Британія та Росія надали нашій державі гарантії безпеки, які згодом виявилися взагалі не дієвими.

Порушення меморандуму

Єдиною державною, яка порушила Будапештський меморандум, стала Росія. При цьому, це вперше відбулося ще у 2003-му році. Якщо ж брати до уваги всі порушення Будапештського меморандуму з боку Росії, то сюди варто віднести:

  • 2003-й рік – конфлікт на острові Тузла (Росія намагалася побудувати дамбу, що заважала українському судноплавству та блокувала українські порти);
  • 2014-й рік – незаконна окупація Кримського півострову та початок війни на Донбасі (АТО/ООС);
  • 24 лютого 2022-го року – початок повномасштабної війни в Україні.

Отже, країна, яка підписала Будапештський меморандум та надала Україні "гарантії безпеки", сама неодноразово його порушила та розпочала повномасштабну війну на території нашої держави, яка триває майже два роки.

Річниця угоди про ліквідацію авіації

Окрім цього, слід зазначити, що в цей день, 5 грудня 1998-го року, між Україною та Сполученими Штатами було підписано угоду щодо ліквідації українських військових літаків та ракет.

Зокрема, відомо, що в рамках цієї угоди наша держава за фінансування США зобов'язалася знищити 44 важких бомбардувальники, а також 1 068 ракет Х-55. Все через те, що Сполучені Штати вважали, що така зброя є надто небезпечною, тому її слід ліквідувати.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія планує розпочати нову війну з НАТО. Також ми повідомляли, чого окупанти хочуть досягти під час нового наступу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.