Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Корупцію прирівняють до держзради? Що пропонує Зеленський і хто проти цього

Розповідаємо про те, які зміни стосовно розслідувань корупції в Україні можуть відбутись вже найближчим часом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Зеленський пропонує прирівняти корупцію до держзради

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

За останній рік в країні активно зросла кількість корупційних злочинів. Їх фіксують серед працівників військкоматів, керівників підприємств, чиновників, та інших посадовців. У зв'язку з цим президент України запропонував прирівняти корупцію до державної зради. Наразі у Раді розглядається схожа ініціатива.

Про це свідчить законопроєкт №9659.

Які зміни можуть відбутися

В серпні 2023-го року президент України Володимир Зеленський заявляв, що в Україні необхідно ввести більш жорстоке покарання за корупційні злочини. Зокрема, він говорив про те, що на час воєнного стану корупцію потрібно прирівняти до державної зради.

30 серпня цього ж року в Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №9659, в якому є пропозиції, схожі до того, що говорив сам президент Зеленський.

Хто виступає проти цього

Державні органи, які займаються боротьбою з корупційними злочинами, висловили своє занепокоєння у зв'язку з цим. Представники НАБУ, САП, а також НАЗК вважають, що такий підхід до "антикорупційної інфраструктури" може завдати шкоди розслідуванням щодо корупційних злочинів, які зараз тривають. Тому вони виступили проти.

"Виключна підслідність НАБУ щодо топкорупції – це один з фундаментів незалежності антикорупційних органів. Це база, на якій створювалася антикорупційна інфраструктура. Це не підлягає жодному обговоренню. Виключна підслідність НАБУ повинна залишатися виключно в тій редакції, в якій є зараз", — заявив директор НАБУ Семен Кривонос.

Зазначимо, що у представників антикорупційних органів України виникають питання щодо такої пропозиції. Це пов'язано з тим, що розслідуванням злочинів, які вважаються державною зрадою, займається СБУ, тому цілком можливо, що всі корупційні злочини перейдуть під слідство цього органу.

Українці зможуть бачити всіх корупціонерів

Раніше ми писали про те, що в НАЗК планують відкрити доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні злочини. Таким чином, кожен громадянин України зможе сам переглянути дані про корупціонерів.

"Відкриті дані – це потужний інструмент доброчесності, а отже антикорупції. Відкриття даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, свідчить, що з урахуванням безпекових аспектів можуть бути відкриті й дані Реєстру декларацій", – заявив Новіков.

Також відзначимо, що при прийнятті такого рішення представники Національного агентства з питань запобігання корупції консультувались з Міноборони України для того, щоб уникнути можливих ризиків.

Нагадаємо, раніше ми писали про винагороду для викривачів корупції. Також ми повідомляли про масове викриття корупційних схем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.