Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Українці побачать кожного корупціонера: яку інформацію відкриють для всіх

Розповідаємо про нове рішення НАЗК, завдяки якому українці зможуть більше дізнатись про корупціонерів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Новіков розповів про зміни в Реєстрі корупціонерів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Ще на початку повномасштабного вторгнення український уряд прийняв рішення про закриття доступу до деяких державних реєстрів. Зокрема, й до Реєстру осіб, які вчинили корупційні злочини. Проте нещодавно це рішення було змінено.

Про це повідомив очільник Національного агентства з питань запобігання корупції Олексій Новіков.

Що змінилось в Реєстрі корупціонерів

Згідно з інформацією, яку надав Новіков, НАЗК знову відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили ті чи інші корупційні злочини, чи схожі правопорушення. Таким чином, тепер кожен громадянин України зможе дізнатись потрібну для себе інформацію із цього Реєстру.

"Відкриті дані – це потужний інструмент доброчесності, а отже антикорупції. Відкриття даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, свідчить, що з урахуванням безпекових аспектів можуть бути відкриті й дані Реєстру декларацій", – заявив Новіков.

Також голова НАЗК зазначив, що відсутність доступу до Реєстру корупціонерів створює серйозні незручності для діяльності деяких організацій та державних органів. Зокрема, мова йде про призначення претендентів на різні посади.

Крім того, відомо, що при прийнятті рішення щодо відкриття доступу до цього реєстру представники НАЗК консультувались з Міноборони для того, щоб уникнути можливих ризиків. Тому для більшої безпеки на сайті не можна буде переглянути дані про посаду та місце роботи на час вчинення особою корупційного злочину.

Винагорода для викривачів корупції

Раніше ми писали про те, що громадяни України, які стали свідками корупційних злочинів, зможуть повідомляти про це анонімно на спеціальному порталі. Він повинен запрацювати вже 6 вересня.

Як заявив голова НАЗК Олексій Новіков, кожен українець, який став свідком хабарництва посадовців, вже у вересні зможе абсолютно анонімно повідомити про це на спеціальному порталі, до якого підключені 10 органів державної влади. Після повідомлення державні установи розпочнуть перевірку посадовця, а у випадку, якщо його вина в корупційному злочині буде доведена, викривач зможе отримати винагороду.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про масове викриття корупційних схем. Також ми писали про те, що в Україні хочуть видаляти дані із Реєстру корупціонерів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.