Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Скасування заборони на імпорт зерна – яка реакція української влади

Розбиралися, як прокоментували важливе рішення щодо української агопродукції президент та прем'єр-міністр

Фото: Кабмін, ОП, Агрополіт. Колаж: Pro Владу

Зеленський та Шмигаль відреагували на рішення ЄК

Фото: Кабмін, ОП, Агрополіт. Колаж: Pro Владу

Європейська комісія скасувала заборону на імпорт ключової української агропродукції в Польщу, Угорщину, Румунію, Словаччину та Болгарію. Україна вдячна союзникам за це "справедливе та законне рішення".

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, в умовах блокування українських чорноморських портів, сьогоднішнє рішення Єврокомісії "сильно допоможе нашому експорту та економіці та сприятиме глобальній продовольчій безпеці".

"Ми закликаємо окремі держави-члени ЄС утриматися від неправомірних односторонніх обмежень щодо української агропродукції. Адже такі обмеження можуть стати предметом арбітражу в рамках СОТ", - зазначив Шмигаль.

Крім того, він запевнив, що українська влада готова до діалогу з сусідами та Європейською комісією з усіх питань торгівлі та логістики.

"Впевнений, що ми зможемо знайти спільне бачення та взаємовигідні підходи", - підсумував Шмигаль.

Згодом, президент Володимир Зеленський подякував президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн за скасування ембарго на українське зерно.

"Зараз важливо, щоб європейська єдність спрацювала й на двосторонньому рівні. Щоб сусіди під час війни Україну підтримали. А якщо їхні рішення порушуватимуть право ЄС, Україна буде цивілізовано відповідати", — додав Зеленський.

Єврокомісія скасувала заборону

Раніше сайт Pro Грощі писав, що 15 вересня Єврокомісія не продовжила заборону на українську агропродукцію після 15 вересня. Саме сьогодні спливає термін заборони. Сторонам вдалося досягти домовленостей про дії стосовно експорту зерна.

Про це повідомила пресслужба органу на офіційному сайті.

Зазначається, що Єврокомісія переглянула своє попереднє рішення щодо ембарго. За той період, коли діяла заборона поставок у п'ять держав-членів ЄС, вдалося виправити цінові стрибки на ринках.

Водночас Київ зі свого боку взяв зобов’язання вжити обмежувальних заходів. А саме – для уникнення сплеску цін на зерно встановити систему ліцензування експорту протягом 30 днів. Це необхідно розпочати одразу, з 16 вересня, аби встигнути запровадити ефективний контроль за поставками чотирьох категорій сільгосппродукції.

За дотриманням і виконанням заходів будуть стежити обидві сторони – Україна та Єврокомісія. Остання пообіцяла не втручатися і не накладати нових заборон, поки в повному обсязі працюватимуть встановлені заходи.

Втім Польща не має наміру відмовлятися від ембарго. Як раніше уточнював прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, країна продовжить заборону на ввезення агропродукції навіть в разі скасування обмежень Єврокомісією. Тепер цікаво, як на рішення відреагують в ЄС.

Словаччина також доєдналась до рішення Польщі щодо продовження ембарго на ввезення зерна.

Угорщина, в свою чергу, ввела заборону на ввезення з України 24 видів сільгосппродукції, включно із зерном, овочами, м'ясом і медом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аграрії б’ють на сполох і розповідав, що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років. Також ми повідомляли, що Болгарія зробила важливий крок для розблокування експорту зерна з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.