Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Голодні ігри агресора? Як Росія намагається перетворити зерно на зброю

Державний секретар США відреагував на нещодавні атаки російської армії по українським портам у Чорному морі та на Дунаї

Фото: Pexels, Facebook. Колаж: Pro Війну

Блінкен висловився про обстріли армією РФ українських портів

Фото: Pexels, Facebook. Колаж: Pro Війну

Росія продовжує руйнувати українські порти. Країна-агресор має на меті перетворити продовольчі товари на зброю.

Про це сказав державний секретар США Ентоні Блінкен.

Американський чиновник різко засудив останню серію ударів російської армії по портам України на півдні.

Блінкен наголосив, що Росія продовжує систематично руйнувати інфраструктуру у портах на Дунаї, важливу для експорту українського зерна на світові ринки після виходу Кремля з Чорноморської зернової ініціативи.

"Це російська методичка: заблокувати український експорт, перетворити продовольство на зброю і змусити голодних людей платити за наслідки цього" , – заявив він.

Чому Росія почала знищувати українські порти

В Головному управлінні розвідки Міноборони України вважають, що атаки РФ на українські порти пов'язані з тим, що російський диктатор Володимир Путін прагне самостійно продавати крадене з України зерно.

При цьому Росія спрямовує ракетні атаки на порти під надуманим приводом військових цілей, які насправді не існують. Однак в Києві переконані, що такі дії – "відвертий терор".

Мета Кремля – знищити українську портову інфраструктуру та запаси продовольства, що має серйозні наслідки для країни. Це здійснюється, зокрема, з метою ускладнити відновлення роботи "зернового коридору".

До того ж Путін публічно заявив про своє прагнення співпрацювати з країнами Африки та Азії щодо постачання зерна, включаючи крадене українське зерно з тимчасово окупованих територій. Крім того, Путін за допомогою таких атак хоче посіяти паніку серед цивільного населення. Однак у ГУР переконані, що такі намагання – марні.

Вартість одного дня війни

За даними колишнього міністра оборони України Олексія Резінкова, від початку повномасштабного вторгнення Україна витрачає колосальні суми на забезпечення фронту технікою та амуніцією. Навіть за допомоги волонтерів та благодійних організацій лише цих коштів не вистачає на повне забезпечення української армії.

"Можу вам сказати, що поставки від волонтерів із 24 лютого 2022 року по сьогоднішній день − це 3% від усього, що потрапило на війну. День війни коштує нам 100 мільйонів доларів", – заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Він порівняв цю суму з коштами, які збирають на армію різні фонди й наголосив, що несправедливо заявляти, що "все для ЗСУ роблять волонтери".

"Візьміть бюджети всіх поважних великих волонтерських фондів, подивіться, скільки вони збирають. І держава, яка витрачає 100 мільйонів доларів на добу в цілому. От просто вдумайтеся. Тому несправедливо пред’являти претензії державі, що все роблять волонтери. Це не так", – додав Резніков.

Раніше ми повідомляли, скільки заробляють Шмигаль та інші міністри в Україні. Також ми писали про те, чи треба сплачувати податок за донати на ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.