Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Зеленський анонсував запуск нового "зернового коридору" – як відбуватиметься експорт

Президент наголосив на успіхах у розвитку логістики завдяки діяльності трикутника Україна-Румунія та Молдова

Фото: ОПУ. Колаж: Pro Владу

Зеленський анонсував запуск нового "зернового коридору"

Фото: ОПУ. Колаж: Pro Владу

Вже незабаром має запрацювати новий "зерновий коридор". Ним відбуватиметься експорт української агропродукції через Молдову до Румунії.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції зі своїм румунським колегою Клаусом Йоханнісом у Бухаресті.

Чим важливий трикутник Україна-Румунія-Молдова

"У трикутнику Україна-Румунія-Молдова ми здатні створити дуже потужну основу для розвитку не лише наших країн та народів, а й усієї Європи. Передусім це економічний розвиток. Ми вже досягли хороших результатів у розвитку логістики в цьому трикутнику, вже скоро запрацює зерновий коридор з України через Молдову в Румунію", – зазначив Зеленський.

Він наголосив на тому, що співпраця між Україною, Румунією та Молдовою дає значний стимул для розвитку бізнесу, інфраструктури, робочих місць і разом держави стають сильнішими.

Водночас Зеленський нагадав, що Україна та Румунія разом уже є важливими донорами безпеки, зокрема продовольчої.

"Ми маємо зробити все можливе, щоб Росії не вдалося перетворити будь-яку частину Чорного моря та Дунайського регіону на мертву зону для нормального судноплавства. Ключова річ при цьому – ППО. Ми ведемо роботу з різними партнерами, щоб посилити нашу ППО і загалом в країні, і в Одеському регіоні", – розповів глава держави.

Крім того, Зеленський подякував Румунії за підтримку та висловив упевненість, що всі в Румунії знають, яку жахливу загрозу життю несе російський терор, ракети та ударні дрони, зокрема іранські "шахеди", якими Росія атакує Україну, у тому числі міста та села Одещини, які розташовані поблизу румунського кордону.

"Це загроза не лише нашій державі", – додав президент України.

Зерновий конфлікт: із чого все почалось

Як ми розповідали, 15 вересня Єврокомісія схвалила важливе рішення щодо скасування обмежень на імпорт зерна з України. Але з цим не погодились влади Словаччини, Польщі та Угорщини. Тому вони продовжили свої односторонні ембарго.

У відповідь на такі дії наша країна подала скарги на ці три держави до Європейського Союзу до Світової організації торгівлі. Після цього польська сторона пригрозила ввести ембарго й на інші продукти з України.

Зерновий конфлікт й досі не може вирішитися. Навіть попри те, що Київ погодився піти на компроміс та запропонував Світовій організації торгівлі (СОТ) призупинити розгляд позову проти трьох країн ЄС, Варшава виразила своє розчарування таким ходом подій.

Раніше ми повідомляли, скільки тонн пшениці може експортувати Україна у найближчий рік. Також ми писали, що відбувається зі зерновим коридором в Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.