Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Взимку буде непросто: Шмигаль пояснив, як захистити енергооб'єкти від ударів ворога

Прем'єр міністр перерахував головні завдання, які стоять перед Кабінетом міністрів із настанням осінньо-зимового періоду під час війни

Фото: Кабмін, ДСНС. Колаж: Pro Владу

Шмигаль каже про комбінацію активного та пасивного захисту

Фото: Кабмін, ДСНС. Колаж: Pro Владу

Ризик масованих ворожих атак на енергетичну інфраструктуру реально зменшити. Для цього варто використовувати комбінацію пасивного та активного захисту.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду 17 жовтня.

"Комбінація активного та пасивного захисту зменшить ризики в разі масованих російських атак. Буде непросто, але Україна витримає", – сказав Шмигаль.

Які завдання влади на зимовий період

Прем’єр-міністр наголосив, що восени та взимку головні завдання влади:

  • забезпечення людей теплом та світлом;
  • захист енергетичної інфраструктури;
  • продовження відбудови та відновлення країни.

"Це запорука нашої стійкості", – підкреслив Денис Шмигаль

За його словами, наразі завершуються планові ремонтні роботи – все робиться для того, аби задіяти максимальні потужності взимку. В енергосистему вже додали 1,5 ГВт і цю цифру, як і планували, збільшують до 1,7 ГВт.

"Маємо майже 15,8 млрд кубів газу. За даними НАК "Нафтогаз", є всі шанси пройти зиму за рахунок газу власного, українського видобутку. Розгорнули понад 13 тис. пунктів незламності. Скоро всі зможуть знайти найближчий до себе пункт через інтерактивну карту в "Дії", – додав глава уряду.

Підготовка до зими: поради українцям

Як ми писали, проректор із міжнародних зв’язків та стратегічного розвитку Університету Короля Данила Максим Карпаш радить населенню скоротити споживання електроенергії та економити вже зараз. Ці дії допомагають ЗСУ та наближають таку бажану перемогу над ворогом.

"Усі тарифи в нас – субсидовані. До гривні, яку платимо ми, держава додає ще дві чи три гривні. Зекономив гривню – держава зберегла дві. А враховуючи те, що у нас більша частина бюджету йде на оборону, економія енергоресурсів означає, що людина ніби задонатила на армію. Ось так сьогодні треба думати", – сказав він.

Думка ЗСУ щодо загрози блекауту взимку

Водночас, командувач Оперативних сил ЗСУ Сергій Наєв вважає, що в в осінньо-зимовий період росіяни знову спробують розгромити критичну інфраструктуру України. Військовий каже, що головна мета агресора – якомога більше нашкодити нашій країні.

Водночас військові вже готуються до захисту об'єктів енергосистеми та підвищують ефективність системи протиповітряної оборони. Однак кількість засобів ППО потрібно збільшувати. Деякі країни вже надають ЗСУ засоби ППО в оренду на складний зимовий період.

Раніше ми розповідали про найкращі сценарії щодо відключень електроенергії цієї зими. Також ми писали, на скільки днів може затягнутися блекаут в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.