Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Війна і колишні президенти України: як екслідери допомагають ЗСУ

Розбиралися, хто із колишніх президентів активно допомагає армії під час повномасштабної війни, а хто зник із політичної арени

Фото: Fecebook Віктора Ющенка, пресслужба Солідарності, УП. Колаж: Pro Владу

Петро Порошенко надсилає на фронт військову техніку

Фото: Fecebook Віктора Ющенка, пресслужба Солідарності, УП. Колаж: Pro Владу

За час незалежності нашої держави було п’ять президентів. Хтось із них зовсім не з’являється на політичному обрії, а хтось активно допомагає Збройним силам у боротьбі проти Росії.

Розбиралися, що відомо про екслідерів України та хто із них допомагає українським військовим.

Леонід Кравчук

На жаль, перший президент України, Леонід Макарович Кравчук, пішов із життя на 89 році життя, 10 травня 2022 року, незадовго після початку повномасштабної війни з Росією.

Віктор Янукович

Віктор Янукович – зрадник у списку президентів, який втік до Росії. Востаннє про нього було чути в перші дні після початку повномасштабної війни – тоді його привезли до Мінську, аби "легітимізувати" окупаційну владу України. Журналісти кажуть, що 7 березня колишній президент-втікач та зрадник вже повернувся до Москви – це стало ще одним сигналом для провалу ворожого плану по захостпленню Києва "за три дні".

Де зараз перебуває Янукович точно невідомо.

Леонід Кучма

Леонід Данилович Кучма – наразі поки єдиний з українських президентів, який обіймав це крісло двічі поспіль.

Згодом Володимир Зеленський призначив Леоніда Кучму головою української делегації у Тристоронній контактній групі у Мінську.

Цікаво, що журналісти "Української правди" на початку літа 2023 року помітили колишнього лідера на Лазуровому узбережжі. Він відпочивав на базі свого зятя Віктора Пінчука. Також ЗМІ надали відео того, як Кучма крокує вулицями Монако з палицями для скандинавської ходьби.

На жаль, наразі невідомо, чи допомагає експезидент Україні в боротьбі з Росією. Однак, його прессекретарка Дарка Олефір повідомила "Українській правді", що фонд Кучми "Україна" працює: "постійно інформуємо суспільство про цю діяльність. З 2014 року допомагаємо Силам безпеки та оборони України – цю роботу ведемо непублічно".

Віктор Ющенко

Не стоїть осторонь у складний період для України й колишній лідер українців Віктор Андрійович Ющенко. Він передає військовим мед із власної пасіки.

У 2022 році Віктор Ющенко казав, що відправить українським бійцям на фронт "бандерівський" та "шевченківський" меди у стіках, аби продукт було легко та зручно споживати.

Перший зібрали на пасіці у рідному селі Степана Бандери – Старому Угринові, що на Івано-Франківщині, другий – у Моринцях Черкаської області, де народився Тарас Шевченко.

"Це – всіма нами улюблений мед, який був зібраний на пасіках землі великих українців. Першу партію меду – приблизно 25 000 стіків – передадуть воїнам вже незабаром", – йшлося у дописі експерзидента.

Крім того, опікується "майбутнім музеєм української історії – "Код Нації", адже переконаний: "Це такі речі, які багато чого допомагають пояснити і про майбутню перемогу, і про те, заради чому десятки тисяч людей зараз дають відсіч ворогу, а не зустрічали його з квітами, як це планували росіяни".

Крім того, Віктор Ющенко проводить активну міжнародну діяльність та залюбки спілкується з іноземними партнерами. Наприклад, у 2023 році він відвідав Британію, Азербайджан, Мальту. У квітні їздив до США та побував на презентації проєкту резолюції нижньої Палати представників США "щодо умов перемоги України".

"Звичайно, що в цій роботі мій мандат скоординований з офіційним порядком денним, насамперед євроатлантичної інтеграції та відносин зі США", – зазначив Віктор Андрійович.

На запитання журналістів LB.ua Ющенко запевнив, що допомагає ЗСУ ще з 2014 року.

"Афішувати ці проєкти я не бачу доцільності, вони є і працюють далі", – додав він.

Петро Порошенко

Колишній президент Петро Порошенко виявився найбільш активним у допомозі України в складні часи. Його пресслужба у відповідь на запит видання LB.ua повідомила, що на допомогу фронту родиною Порошенко було вже витрачено 2 мільярди гривень.

"Це особисті кошти нашої родини та наших підприємств. Разом зі зборами ГО "Справа Громад" витрати на Збройні сили України вже становлять 2,5 млрд грн", – розповів Петро Порошенко.

Також колишній президент перерахував, яку техніку відправив на фронт у 2023 році:

  • понад 100 повнопривідних пікапів;
  • 11 італійських бронемашин MLS SHIELD для Десантно-штурмових військ;
  • понад 350 вантажівок Leyland DAF;
  • 14 бронемашин Spartan;
  • два танкових тягачі Oshkosh.

"Водночас багато проєктів поки що не підлягають розголошенню через загрозу для життя людей", – каже колишній президент України.

За його словами, вже з перших днів війни його команда долучилась до створення батальйону тероборони – його бійці прикривали евакуацію жителів Бучі та Ірпеня на Київщині. Завдяки самовідданим та сміливим діям військових, близько 20 тисяч людей змогли під обстрілами вибратись у безпечні місця.

Також Порошенко повідомив, що від початку повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року, мав "змістовну та гарну" розмову з чинним президентом Володимиром Зеленським. Так, вони домовились, що "далі – чистий аркуш, табула раса, у нас тільки один ворог – Путін".

Раніше ми писали, як уряд планує забезпечити безплатним житлом внутрішньо переміщених осіб, а також як можна отримати 40 тис. доларів за підтримку ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.