Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Вʼязні зможуть зменшити строк у незвичний спосіб – яких змін варто чекати

Автор законопроєкту вважає, що ці зміни дозволять зекономити на утриманні в’язнів до 8% від щорічних витрат

Фото: pexels. Колаж: Pro Владу

Деяких українців чекають зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Владу

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який може зменшити термін ув’язнення засудженим. Однак, аби звільнитися раніше, громадянам треба буде попрацювати з велогенераційними установками.

Про це йдеться в тексті законопроєкту.

Що може змінитися

  • Зміни планують внести до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України.
  • Автор пропонує скорочувати ув’язненим строк відбування покарання за здійснення суспільно-корисної діяльності, а саме генерування електричної енергії за допомогою велогенераційної установки. Простими словами – за крутіння педалей.
  • Якщо увʼязнений це робитиме протягом 1 місяця, то це дозволить йому скоротити свій термін ув’язнення на 3 дні. Нормативи щодо тривалості фізичних занять протягом дня повинен встановити Мінюст.
  • Протягом року засуджені зможуть крутити педалі не більше 10 місяців, тобто, за рік можна зменшити собі строк ув’язнення максимум на 30 днів.
  • Допускати до генерації електроенергії будуть лише ув’язнених, які не мають медичних протипоказань, а їх суспільно-корисна діяльність не вважатиметься роботою, адже здійснюватиметься лише на добровільних засадах.
  • Контролювати увʼязнених буде адміністрація колонії, а зменшувати строк відбування покарання буде суд.

Автор законопроєкту, народний депутат від "Слуги Народу" Сергій Гривко, хоче мотивувати 50 тисяч в'язнів генерувати електроенергію саме крутінням педалей. На думку нардепа, це дозволить зекономити на утриманні в’язнів до 8% від щорічних витрат.

Які скандальні законопроєкти реєстрували в Раді у 2023 році

Раніше ми вже розповідали про те, що таких законопроєктів в Україні було чимало. Один з них, наприклад, про декриміналізацію порнографії. Запропонував таке нововведення народний депутат Ярослав Железняк, обґрунтувавши це тим, що деякі подібні платформи працюють на користь ЗСУ, збирають донати та перенаправляють на допомогу армії.

Тобто, документ передбачає скасування кримінальної відповідальності за певні аспекти порнографії, а саме ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження матеріалів тощо. Однак кримінальна відповідальність залишається за:

  • збут порнографічних матеріалів неповнолітнім;
  • дитячу порнографію;
  • виготовлення, розповсюдження і збут екстремальної порнографії;
  • розповсюдження та збут таких видів відеороликів без згоди особи, яка в ній зображена (revenge-porn, deep-fake);
  • виготовлення порнографії без згоди особи;
  • сутенерство, втягнення в проституцію та торгівлю людьми.

Про те, як відреагували на це українці, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше Pro Гроші розповідали, що змінилося у трудовому законодавстві через війну. Також ми писали, що Зеленський підписав закон про зміни в роботі ОСББ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.