Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Україна може розпочати процес вступу до НАТО під час війни, але є умова – Дуда

Україна не може стати членом НАТО під час війни, але вже зараз може отримати запрошення до Альянсу

Фото: Мілітарний, Facebook/Анджей Дуда. Колаж: Pro Владу

Україна може розпочати процедуру вступу до НАТО вже зараз

Фото: Мілітарний, Facebook/Анджей Дуда. Колаж: Pro Владу

Україна не зможе стати членом НАТО під час війни, але повинна отримати запрошення до Альянсу та розпочати процес вступу. Це важливо для підтримки України у війні та для безпеки Європи.

Про це повідомив президент Польщі Анджей Дуда на пресконференції в Давосі.

З його слів, вступ України до НАТО неможливий під час війни, оскільки це може призвести до прямого конфлікту між Росією та Альянсом. Однак запрошення до НАТО запустить процес обговорення питання у парламентах країн-членів Альянсу.

Польща, як і інші країни Заходу, закликає до подальшої підтримки України. Дуда заявив, що це ключове питання безпеки в Європі.

"Якщо Росія в цій війні переможе, то буде продовжувати свою агресивну політику, а якщо буде продовжувати свою агресивну політику, то практично очевидно, що нападе знову й будемо мати чергову війну наслідком російської агресії", – наголосив очільник Польщі.

Дуда також запевнив президента України Володимира Зеленського, що Польща продовжуватиме підтримувати Україну.

Зеленський висловився про вступ до Альянсу

Раніше ми писали, що президент України Володимир Зеленський заявив, що зараз немає жодних ознак того, що Україну дійсно хочуть бачити в НАТО. Він вважає, що це пов'язано з позицією Росії, яка не визнає суверенітет України.

На пресконференції 19 грудня Зеленський сказав, що вступ України до НАТО був би найбільш потужним варіантом для нашої держави, однак Альянс не запрошує Україну.

"Чи боротимуться країни НАТО за частину української території? Ми не визнаємо з вами території, що окуповані російськими, це виходить, що якась частина нашої території в НАТО, а частину ми не визнаємо, що вона російська. І ніколи це не визнаємо", – заявив Зеленський.

Він також додав, що наразі країни-члени НАТО активно підтримують Україну у боротьбі з ворогом.

Перспективи вступу України до НАТО

Також ми зазначали, що країни-члени НАТО надають Україні озброєння, військову техніку та іншу допомогу. Однак щодо вступу України до Альянсу ситуація дещо інша.

Зараз між Україною та НАТО немає жодних переговорів щодо можливого членства. Однак у жовтні 2023 року Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що всі члени Альянсу згодні з тим, щоб Україна в майбутньому стала членом НАТО.

Столтенберг також зазначив, що країни-члени НАТО зняли потребу в Плані дій щодо членства для України. Це означає, що Україна не повинна виконувати ряд вимог, які зазвичай висуваються до країн, які прагнуть вступити до НАТО.

Столтенберг пояснив, що це рішення було прийнято з метою зміцнити підтримку України у війні проти Росії. Він також заявив, що Україна стане членом НАТО, коли буде готова до цього.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в НАТО оцінили ситуацію на російсько-українському фронті. Також ми повідомляли, що в НАТО розповіли про загрозу зі сторони Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.