Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

У Німеччині зробили заяву щодо депортації українців для мобілізації – деталі

Мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак зараз працівники ТЦК вдаються до відчайдушних дій, щоб забезпечити армію живою силою

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чи можуть змусити біженців повернутися та воювати

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Мережі активно поширюється інформація про те, що українські біженці мають повернутися, щоб піти на фронт. Однак, уряд Німеччини спростував цю заяву.

Про це розповів міністр юстиції Німеччини Марко Бушман агентству dpa.

З його слів, конституція Німеччини захищає громадян від примусової мобілізації. Законодавство не може змусити німців проходити військову службу проти їхньої волі, а, отже, це стосується і громадян інших країн.

"Ми не будемо змушувати людей проходити обов’язкову військову службу проти їхньої волі", – наголосив Бушман.

Чи буде призов з-за кордону

Раніше ми писали, що голова Міністерства оборони України Рустем Умєров заявив, що українці, які перебувають за кордоном, можуть приєднатися до Збройних сил України. Однак, за словами начальника управління преси та інформації Міноборони Іларіона Павлюка, у відомстві не розглядають жодних механізмів призову до лав ЗСУ з-за кордону.

Умєров у інтерв’ю німецькому виданню Bild заявив, що чоловіки-українці віком 25-60 років, які перебувають за кордоном, можуть бути "запрошені" з’явитися до призовних пунктів ЗСУ. За його словами, до тих, хто не виконає це прохання, можуть бути застосовані "санкції".

Павлюк пояснив, що Умєров говорив про важливість залучення українців за кордоном до захисту країни. Він запевнив, що для новобранців будуть варіанти вибору залежно від їхніх здібностей.

Міністр оборони також заявив, що не відчуває симпатії до тих, хто відмовляється від військової служби через сумління. Однак, наразі немає чітких запевнень щодо того, чи буде мобілізація чоловіків з-за кордону.

Як підтвердити право на відстрочку

Також ми зазначали, що в Україні є категорії людей, які не підлягають мобілізації. Однак, щоб підтвердити своє право на відстрочку, їм потрібно особисто з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки і надати відповідні документи.

Як повідомив начальник зі зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо, це необхідно зробити, щоб уникнути непорозумінь у майбутньому.

До ТЦК та СП потрібно надати документи, які підтверджують такі факти:

  • наявність у військовозобов’язаного трьох неповнолітніх дітей;
  • догляд за недієздатними родичами або людьми з інвалідністю, які потребують постійного догляду;
  • причини на відстрочку за станом здоров’я.

Якщо військовозобов’язаний має будь-яку з цих умов на відстрочку, він повинен особисто повідомити про це ТЦК та СП.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб не мобілізують у 2024-му році. Також ми повідомляли, як можуть покарати чоловіків, які ігнорують повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.