Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

Рада прийняла закон про статус англійської мови: кого торкнеться

Верховна Рада підтримала законопроєкт 9432, який надає англійській статус однієї з мов міжнародного спілкування в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

В Україні офіційно закріпили статус англійської мови

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Владу

Депутати ВР офіційно закріпили статус англійської мови в Україні. "За" проголосували 278 парламентарів.

Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк на своїй сторінці у соціальній мережі.

Тепер кандидати на зайняття певних посад будуть зобовʼязані володіти англійською мовою. Крім цього, відбудеться унормування особливостей застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоров’я.

Натомість, нардеп додав, що норма закону про показ фільмів в кінотеатрах іноземною мовою з українськими субтитрами була відхилена. Раніше вона викликала шквал невдоволення в Мережі.

ЗСУ готуються до мовної трансформації

Раніше ми писали, що військовослужбовці Збройних Сил України до 2026 року вільно розмовлятимуть англійською.

Міністерство оборони України спільно з Генеральним штабом внесли низку коректив в Дорожню карту. Таким чином, Міноборони мають на меті підвищити рівень володіння іноземними мовами особового складу.

"Напрацьовано низку практичних проєктів. Зараз ми їх апробуємо і повинні визначити нову модель для того, щоб до 2026 року кожний військовослужбовець ЗСУ вільно розмовляв англійською мовою", — прокоментував заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-майор Володимир Коваль.

До того ж в планах програми є перехід на викладання у військових вишах англійською мовою.

Володимир Коваль пояснив, що такі нововведення відбуваються в рамках переходу на стандарти НАТО з урахуванням поточних потреб в умовах відбиття російської агресії. Крім того, планується залучити провідних військових практиків та вчених до навчання спеціальних дисциплін, зокрема для підготовки офіцерів як операторів ситуаційної обізнаності.

Мінцифри планує запустити програму для вивчення англійської

Наразі в Україні активно впроваджують нові програми та проєкти. Міністерство цифрової трансформації України запустило нову національну програму Future Perfect. Її метою є популяризація вивчення англійської мови. Для цього планується впровадити грошову допомогу у форматі "єПідтримки".

"Для всіх українців готуємо у форматі "єПідтримки" грошову допомогу для вивчення англійської. Схожий проєкт реалізували з ковідними сертифікатами, коли українці купували книги, ходили в спортзали", – пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Наголошується, що навіть всі державні сайти, окрім того, що українською, обов’язково мають бути англійською мовою.

Також повинні змінюватися стандарти в середній освіті, у старшій профільній школі, щоб діти більш активно вивчали англійську.

Крім того, у рамках Future Perfect вивчення англійської для дітей стане обов’язковим з дитячого садочка.

"Це докорінна трансформація системи освіти, тому що потрібно підготувати педагогів, які викладатимуть у дошкіллі. Необхідно змінити тарифну сітку, заробітні плати, процес навчання", – заявив міністр.

Очільник Мінцифри анонсував, що для вчителів будуть передбачені безоплатні програми навчання для отримання доступ до якісної освіти та підвищення кваліфікації. Одна з цілей – наявність у кожній школі нейтів-спікера, який навчатиме онлайн або офлайн.

Також англійська стане обов’язковою у держсекторі. Держслужбовці повинні будуть більш активно вивчати англійську, щоб спілкуватися з партнерами.

Раніше ми також писали про нові грошові сертифікати в додатку "Дія". Також ми розповідали про нову послугу, яку хочуть запустити в застосунку напередодні зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.