Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

НАТО наближається – хто приголомшив прогнозами щодо вступу України в Альянс

Президент однієї з країн здивував термінами щодо майбутнього членства нашої держави в Альянсі

Фото: Офіс президента, Pexels. Колаж: Pro Владу.

З'явилась інформація стосовно строків вступу України в НАТО

Фото: Офіс президента, Pexels. Колаж: Pro Владу.

Важливість членства України в НАТО важко переоцінити, оскільки Альянс гарантує колективну оборону своїм учасникам. Це означає, що в разі агресії проти України інші країни-члени НАТО впроваджували б необхідні заходи для захисту територіальної цілісності нашої держави. Президент Литви Гітанас Науседа висловив сподівання, що вже наступного року саміт НАТО підтримає вступ України до Альянсу.

Про це він заявив на Криницькому форумі з безпеки та економіки, повідомляє LRT.

"Зараз ми маємо докласти максимум зусиль, і я дуже сподіваюся на співпрацю Республіки Польща, щоб на Вашингтонському саміті ми могли допомогти зробити ще один крок уперед і, можливо, дати зелене світло членству України в НАТО", – сказав Науседа.

Водночас він підкреслив, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі було створено всі необхідні умови для подальшої роботи та визначено процес для майбутнього вступу України до Альянсу, а ухвалений текст є "максимумом того, що можна було досягти".

Також Науседа висловив переконання у тому, що президент США Джо Байден продовжить і надалі робити послідовні й важливі кроки для підтримки України.

Що потрібно Україні аби потрапити в Альянс

За словами Генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга, очільники держав і урядів країн-членів НАТО надали Україні пакет деяких елементів, які наблизять наше членство у цій організації, а саме:

  • нова багаторічна програма для України, мета якої – підтримати перехід від радянських доктрин і навчальних програм на стандарти НАТО та допомогти перебудувати сектор безпеки та оборони України;
  • створення Ради Україна-НАТО, яка стане форумом для розгляду кризових ситуацій, проведення консультацій та ухвалення рішень. Зустрічі на засіданнях Ради відбуватимуться на рівних умовах між країнами-членами та Україною;
  • безпосередньо формулювання стосовно шляху України до членства.

Коли Україна буде в НАТО

За словами Генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга, спочатку нашій країні потрібно реформувати сектор оборони та модернізувати армію, аби військо відповідало усім стандартам НАТО. При цьому він зазначив, що для України скасували деякі вимоги у плані дій щодо членства.

"Це змінить шлях України до членства від двоетапного процесу до одноетапного процесу", – підкреслив він.

Столтенберг також заявив, що Україна й надалі отримуватиме від союзників значну воєнну підтримку, тому що найважливішим завданням для нас наразі все-таки є перемога у війні з РФ.

Раніше ми писали, хто закордоном за, а хто проти вступу України у НАТО. Також розповідали про те, що Альянс терміново готується до масштабних бойових навчань.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.