Головна Новини Бюджет Скандали Персони Держава Хроніка

День кримського спротиву російській окупації: що відомо про цю дату

Сьогодні, 26 лютого, в Україні відзначають День кримського спротиву російській окупації

Фото: АТЕШ. Колаж: Pro Війну

Супротив у Криму

Фото: АТЕШ. Колаж: Pro Війну

Історія півострова багата та водночас трагічна. Вже майже 10 років свідоме населення Криму бореться з кремлівським окупаційним режимом.

Розповідаємо та історію та значимість цієї дати.

Крим та окупація

19 лютого відзначають річницю входження Криму до складу України – подію, що налічує вже 69 років. Проте історія Криму – це не лише 69 років у складі України. Це багатовікова історія, сповнена трагізму та боротьби.

Скіфи, сармати, кіммерійці – всі вони залишили свій слід на цій землі. Римляни та візантійці, половці та монголи – Крим протягом століть був перехрестям культур та цивілізацій.

У 1449 році з’явилося Кримське ханство, яке протягом століть підтримувало тісні зв’язки з Україною. Українські гетьмани, починаючи з Богдана Хмельницького, неодноразово зверталися за допомогою до кримських ханів. Однак імперські амбіції Росії не могли обійти Крим стороною. Протягом майже двох століть Російська імперія вела методичну війну за підкорення півострова.

Національною катастрофою для Кримського ханства стало нашестя 1735-1739 років. Російські війська перетворили квітучі міста на руїни, а значну частину корінного населення знищили.

Сьогодні, коли повномасштабна війна з Росією триває вже два роки, ці історичні події звучать особливо гостро. Жахлива ненависть, насильство та бруд, які росіяни принесли на нашу землю, – це відлуння їхньої імперської сутності.

Супротив окупації

26 лютого Україна відзначає День спротиву російській окупації Криму. Десять років тому, у 2014 році, розпочалася спроба анексії півострова Росією. Цьому передувало:

  • 26 лютого 2014 року, коли на заклик Меджлісу кримськотатарського народу, тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей вийшли до Верховної Ради Криму, щоб висловити протест проти окупації та продемонструвати єдність України;
  • наступного дня, 27 лютого, озброєні російські військові захопили адміністративні будівлі в Криму;
  • у 2020 році Президент України Володимир Зеленський підписав указ, що офіційно визнав 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Протягом лесяти років кримчани не припиняли боротьби за свій півострів. Мітинги, протести, героїчні дії українських військових – все це стало свідченням незламності духу українців.

Нагадаємо, як в Україні святкують День Сухопутних військ. Також ми писали про міжнародний День волонтера.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.