UA RU

Операції ЦАХАЛ, обстріли ХАМАС та скандали в ООН – найважливіше про війну в Ізраїлі за тиждень

Розповідаємо, що відбувалося цього тижня у війні між армією Ізраїлю та палестинським ісламістським воєнізованим угрупованням ХАМАС

Фото: Віталія Барабаша

Ситуація в Авдіївці складна, росіяни постійно обстрілюють дороги

Фото: Віталія Барабаша

Військовий конфлікт на Близькому Сході триває вже близько трьох тижнів. Там точиться жорстока боротьба між армією Ізраїлю та терористичними угрупованнями. Зокрема, головну роль відіграє ХАМАС, який майже щоденно завдає шкоди Ізраїлю.

Ми зібрали для вас найважливіші події з Ізраїлю в період з 23 до 29 жовтня.

Скасування наземної операції

Представник армії Ізраїлю підполковник Джонатан Конрікус на початку цього тижня зробив доволі важливу заяву, яка стосується наземної операції на території анклаву Сектор Гази.

За словами впливового ізраїльського військового, ЦАХАЛ може відмовитись від проведення операції, однак, лише у тому випадку, якщо палестинські бойовики погодяться добровільно вийти з укриттів та звільнити всіх заручників, що знаходяться в їхньому полоні.

Візит Макрона до Ізраїлю

24 жовтня стало відомо, що президент Франції Еммануель Макрон прибув до Ізраїлю в рамках візиту солідарності. Зокрема, він зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу та висловив свою підтримку країні в такий скрутний час.

Також, за даними ЗМІ, Еммануель Макрон в ході цього візиту зустрівся з сім'ями, близькі яких знаходяться в полоні у бойовиків терористичного угруповання ХАМАС.

США відправили радника до Ізраїлю

Сполучені Штати Америки з початку конфлікту на Близькому Сході активно допомагають Ізраїлю у боротьбі з палестинськими бойовиками. Зокрема, вони постачають озброєння та надають іншу допомогу.

Також, для того, щоб покращити підтримку ЦАХАЛ до Ізраїлю було відправлено військового радника Джеймса Глінна, який раніше воював на території Іраку проти бойовиків. Відомо, що Глінн буде консультувати бійців ЦАХАЛ стосовно того, як вести бойові дії так, щоб не завдавати серйозної шкоди місцевому населенню.

Ізраїль вимагає відставку Гуттереша

25 жовтня представники влади Ізраїлю зробили різку заяву щодо коментарів генсека ООН стосовно ситуації на Близькому Сході. Офіційна влада Ізраїлю вважає, що Антоніу Гуттереш повинен піти у відставку через те.

Зазначимо, що раніше генсек ООН заявив, що атаки ХАМАС "не відбувалися у вакуумі", а також, що ситуація в Секторі Гази є неоднозначною, а самі палестинці "зазнали 56 років задушливої окупації".

Рейд в Секторі Гази

Крім того, цього тижня армія оборони Ізраїлю нарешті змогла зайти на територію Сектору Гази. Представники ЦАХАЛ повідомили, що 26 жовтня вони здійснили рейд у північній частині Сектору Гази.

Відомо, що під час рейду армія Ізраїлю використовувала піхоту, а також танки. В результаті атаки вдалося завдати ударів по терористах ХАМАС, а також по важливих об'єктах інфраструктури. Схожа операція була проведена і наступного дня.

Бойовики прибули до Москви

26 жовтня Міністерство закордонних справ Росії підтвердило, що делегація бойовиків ХАМАС прибула до Росії. Там також зазначили, що "палестинська делегація" має провести ряд зустрічей з деякими російськими чиновниками.

В той же час в ЗМІ розповіли, що саму "делегацію" очолює член політичного бюро ХАМАС Абу Марзук.

Нагадаємо раніше ми писали, як розгортається війна між ЦАХАЛ та ХАМАС 27 жовтня. Також ми повідомляли, що відбувалося на Близькому Сході 26 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі